Hoe ik werkIk werk met adolescenten, jong-volwassenen en volwassenen.
Ieder vanaf 18 jaar is welkom. 

Ik ben geregistreerd systeemtherapeut NVRG met een specialisatie op trauma en systemen en partner relatie- therapie.

Mijn blik is Systemisch. Een probleem of klacht staat nooit op zichzelf maar wordt gezien in de sociale-, relationele en culturele context, met bewustzijn op de leefsituatie, levensfase en de relaties die van invloed zijn. Wil je meer weten over Systeemtherapie kijk dan eens op de pagina van de NVRG, de Nederlandse vereniging voor relatie- en gezinstherapie.

Ik ben aanvullend geregistreerd als EFT Register therapeut.

EFT is een bewezen effectieve relatie- en gezinstherapie, gericht op emoties en communicatie. Emotionele Focussed Therapy gaat uit van de hechtingstheorie. We zijn sociale wezens die zich hechten en het nodig hebben zich te verbinden. Als we bedreigd worden in onze hechting reageren we vaak vanuit de stress die dat oplevert. De focus in EFT ligt op het doorbreken van die negatieve patronen die zijn ontstaan, die het onderling vertrouwen en gevoel van verbinding onder druk zetten. 

Wil je meer weten over EFT, kijk dan eens op de pagina van EFT Nederland. De verschillende
stappen
Kennismaking


Een kennismaking duurt een half uur, waarin ik  jullie zal toelichten hoe ik werk. We staan stil bij de vraag die jullie hebben. Zo krijgen jullie een indruk van mij waarop je kunt baseren of je een match ervaart en met mij samen wilt werken. Je bent vrij om een kennismaking te plannen, je mag ook meteen starten middels een intake.


Intake


Gezinsleden
We brengen in kaart wie tot jullie systeem behoren en betrokken zijn op jullie vraagstuk.
Wat is de vraag waarmee het gezin of gezinslid worstelt?
Wat is de impact op ieder?
Wat is voor ieder de gewenste verandering?
Met wie in welke frequentie zal de therapie plaats vinden?


Koppels
Wat zijn de vraagstukken die jullie bezig houden in je relatie?
Hoe lang zijn jullie bij elkaar, hoe leven jullie samen, wie zijn betrokken bij jullie relatie?
We staan stil bij de relatiegeschiedenis, de moeilijke en mooie momenten.
Waarom hebben jullie voor elkaar gekozen?
Uit welke gezinnen komen jullie?
Zijn er zaken, omstandigheden die van invloed zijn op jullie relatie en belangrijk zijn om te weten?
In welke frequentie zal de therapie plaats vinden?


Individuele systeemtherapie
Wat zijn de vraagstukken die je bezig houden?
Binnen welke relationele context ervaar je jouw vraagstuk? In relatie tot familie, liefdes relaties, vrienden, op het werk.
Zijn er specifieke omstandigheden die van invloed zijn?
Zijn er anderen die je op den duur binnen de therapie zou willen betrekken, of wil je zelf meer zicht op jouzelf en je relaties krijgen?


In therapie


Gezinsleden
Er wordt goed gekeken naar jullie vraagstuk binnen jullie specifieke situatie en naar het samenspel tussen alle gezinsleden. Samen gaan we op zoek naar wat jullie bindt, wanneer en hoe jullie verstrikt raken. De focus ligt op het onderzoeken van emoties achter het gedrag; in dit geval de gevoelens die spelen bij de gezinsleden. Ik help jullie in de kamer naar elkaar uit te spreken wat je voelt. Als er helderheid komt in wat er écht aan de hand is, ontstaat er ruimte voor herstel.

Koppels
In de vraagstukken die jullie bezig houden zoeken we samen naar de patronen waar jullie je nu in vastlopen. We gaan samen begrijpen welk gedrag met welke onderliggende emoties verbonden zijn.
Ik help jullie in de kamer naar elkaar uit te spreken wat je voelt. Wanneer je jezelf en de ander gaan begrijpen komt er ruimte voor betrokkenheid en kan er verdieping plaats vinden. We zoeken samen hoe je de ander ook op moeilijke momenten dichtbij kunt laten of hoe je uit kunt reiken, waardoor je je meer verbonden met elkaar voelt.

Individueel
De nadruk ligt op het onderzoeken van emoties. Jouw emoties. Wat speelt er allemaal? Wat voor effect heeft dit op jouw leven? Eerlijk naar jezelf durven kijken is het begin van het herstellen van de balans. Een goed gevoel over jezelf en je gevoelens écht begrijpen zorgen ervoor dat je ook beter weet te verhouden in relaties tot anderen, in vriendschappen, familie- werk-  en liefdesrelaties.
                           

Ervaringen van cliëntenMarit en Jens
Partner-relatie therapie


We zijn ontzettend blij dat we samen met Ilse het gesprek aan konden gaan. Tijdens moeilijke en persoonlijke gesprekken weet Ilse de rust te bewaren die nodig is. Ilse bood op de juiste momenten een luisterend oor, kon het gesprek voor je overnemen, gaf de erkenning die je nodig had of was de kritische zelfreflector die je soms nodig hebt. Ze bood de ruimte om een eigen invulling aan sessies te geven wat heel erg het gevoel gaf dat onze strubbelingen er mochten zijn. We hebben de samenwerking als enorm prettig ervaren en kunnen elke relatie (die elkaar soms niet meer zo weten te vinden) aanbevelen om met Ilse in gesprek te gaan. Wij vroegen ons soms dan ook af: Waarom hebben we niet eerder een Ilse toegelaten in onze relatie?


Maartje en Jaro
Relatietherapie

We hebben Ilse ervaren als een heel fijn persoon met een oprechte interesse in de individuen binnen de relatie. Door de ontspannen huiselijke setting voelt het niet zozeer als 'relatie therapie' maar meer als een echt goed gesprek waarin je elkaars persoonlijkheid, achtergrond en beweegredenen beter leert kennen. Zo creëer je begrip en een beter uitgangspunt om een langdurige relatie te behouden. Door ons gezin, ons werk en onze relatie schematischer weer te geven, en door middel van 'opstellingen' van het gezin waaruit je komt krijg je ook meer inzicht in jezelf.

We kunnen nu samen en individueel weer verder aan de slag met alles wat we hebben geleerd bij Ilse.Willeke en Rens
Relatietherapie

Wij wilden graag een aantal therapie sessies om elkaar beter te begrijpen, niet omdat het slecht ging maar vooral de fundering nog sterker te maken. Wij hebben ongeveer 5 sessies gehad bij Ilse en wat hebben wij veel geleerd. Niet alleen over onze relatie maar ook persoonlijk over ons zelf.

Ilse is heel rustig, ze is helder, eerlijk maar ook recht door zee. Het was voor ons beide de perfecte match terwijl wij twee compleet verschillende personen zijn. Ze luisterde extreem goed en wist altijd de juiste vragen te stellen om ontwijkende antwoorden tegen te gaan. Hierdoor kom je nog dichter bij jezelf. En vooral dat was in ons geval zo bijzonder, niet alleen de relatie heeft ze bekeken maar ook ons individueel, hierdoor hebben we beide zulke stappen gemaakt in bepaalde keuzes in het leven.
Evert
Relatietherapie

Ilse is een vakvrouw die weet waar zij het over heeft. De technieken die zij heeft toegepast werkten echt voor mij. Haar luisterend oor en kritische opmerkingen hebben mij tot inzichten gebracht waar ik echt wat aan heb. Ik weet waar ik moet zijn mocht het nodig zijn en zal haar zeker aanbevelen. Dank voor alles en misschien tot een volgende keer.


Nina en Teun
Relatietherapie

In de drukte van alledag waren we elkaar een beetje kwijtgeraakt. We wilden weer in verbinding komen maar samen kwamen we er niet uit, we vervielen steeds in oude patronen. In de relatietherapie heeft Ilse ons geholpen om elkaar weer te vinden. Er is meer begrip naar elkaar en we hebben een taal geleerd om over onze gevoelens en emoties te praten. Dankzij Ilse hebben we elkaar én onszelf op een dieper niveau leren kennen. Hierdoor is niet alleen onze relatie beter, maar zijn we ook persoonlijk gegroeid.Elske
Relatietherapie 

Ilse heeft me geholpen om dichter bij mijn gevoel te komen en ook de woorden te vinden om me uit te drukken. In plaats van discussies te voeren over gedrag lukt het nu vaker om naar de onderliggende laag te gaan en te zien wat er achter het gedrag schuilgaat. Ik heb het als heel prettig en nuttig ervaren dat Ilse als een soort tolk/vertaler helpt om het gevoel onder worden te brengen. Ik kan het iedereen aanraden. Ook of misschien wel juist als je relatie in rustig vaarwater zit.


Ellis en Mart
Relatietherapie

De sessies met jou waren van onschatbare waarde en om eerlijk te zijn denk ik niet dat we het zonder jouw hulp hadden gered. Je slaagde erin om ons allebei gezien en gehoord te laten voelen (en ik neem aan dat dat niet altijd de makkelijkste taak was), je manier van vragen stellen, ons laten nadenken over dingen die in onze relatie spelen, terwijl je ook je ervaringen deelde, maakte de sessies tot een absoluut veilige ruimte om onszelf te zijn, zonder oordeel.


Elsa
Individuele systeemtherapie

Ik kwam met Ilse in contact nadat ik op google letterlijk had ingetypt: ‘ik voel me verdrietig als single’. Ik was vrijgezel in een omgeving waarin al mijn vrienden al langere tijd vaste relaties hadden. De angst om alleen te zijn, altijd alleen te zullen blijven en er dan ook niet bij te zullen horen, zat diep in mij geworteld. Want in een maatschappij waarin je rond 30e vooral de vraag krijgt ‘waarom heb jij nog geen relatie?’,  had ik het gevoel dat ik de enige was die hiermee worstelde.

Samen met Ilse ben ik op reis gegaan langs mijn verleden, het heden, mijn relatie met mijn familie, vrienden, werk, daten en vooral mezelf.  Middels visualisaties kwamen we de angst onder ogen en de bijbehorende gevoelens die dat in mijn lijf opriep. Vanuit hier kon ik gaan voelen wat ik nodig heb wanneer de angst komt opzetten, en wie ik daarbij nodig heb. Stapje voor stapje kon ik de angst en eenzaamheid er steeds meer laten zijn. Ik leerde ermee te wortelen, mijn omgeving mee te nemen in dit proces en te vertrouwen dat ze niet weg zouden gaan als ik dit met ze zou delen.

Ik was gewend mezelf te voeden met een angstig en onrustig gevoel. Wanneer ik alleen thuis was, was ik altijd bang om dingen te missen, kansen mis te lopen, de potentiële liefde mis te lopen. Hierdoor miste ik juist het het huidige moment, het moment van zijn en rust. Ilse liet me zien hoe ik alles wat meer gelaagdheid kon geven. Hierdoor besefte ik steeds meer dat de relatie met mezelf het aller aller allerbelangrijkste is. Ik begon echt te voelen hoe leuk het wel niet is om met mezelf een relatie te hebben.


Langzaamaan kwam het kantelpunt. Alleen zijn werd juist heel fijn. In mijn eigen gezelschap is het altijd veilig en vertrouwd. Ik begon steeds meer mijn eigen verhaal te schrijven, mijn volledige ruimte in te nemen en te luisteren naar mijn intuïtie (voor mezelf, op werk, in vriendschappen etc..)

In dit proces stond Ilse naast me. Ze keek met me mee. De rust en warmte die ze uitstraalt geven een veilig en vertrouwd gevoel om je angsten en gevoelens te delen. Door de verbinding die ontstaat kan je er samen achter komen hoe je de angst onder ogen kan komen en patronen kan doorbreken. Ik ben haar enorm dankbaar voor het proces en de inzichten die het bij heeft gebracht. En nog steeds kijkt ze af en toe met me mee.Elmar
Individuele systeem- relatietherapie

Ik heb de sessies bij Ilse als heel prettig ervaren. Voordat ik ging trouwen had ik bindingsangst en had hiervoor hulp nodig. Ilse luisterde aandachtig en gaf advies dat mij tot denken heeft gezet. Inmiddels ben ik getrouwd en ben ik heel blij dat ik bij haar langs ben geweest. Het heeft mij geholpen en ik zou de sessies een ieder aanraden. Heel veel dank hiervoor.


Jens en Polly, zakelijke theatergezelschap
Zakelijke relatie coaching

Ilse is een goede luisteraar, die de juiste toon weet te vatten bij ons beiden, ondanks onze verschillen. Ze straalt rust, humor en nieuwsgierigheid uit, waardoor wij ons allebei direct op ons gemak voelden bij haar. Bij Ilse voel je je niet vreemd, te veel of een zeur: je mag er zijn zoals je bent.

Ilse bevraagt onze uitspraken tot we bij de kern zijn gekomen en geeft ons heldere woorden (en soms tekeningen) terug, die ons beiden bij zijn gebleven. Ilse werkt gedegen; vanuit zorgvuldigheid, vertrouwen en oprechte interesse in de mens(en) tegenover haar. Ze creëert een veilige ruimte, waarin ze je zonder een oordeel te vellen, uitdaagt om je naar elkaar te openen en kwetsbaar te durven zijn.

Wij kwamen bij Ilse terecht voor specifieke ondersteuning in onze overlappende vriendschaps- en zakelijke relatie, en zouden haar op dit vlak graag willen aanbevelen.Maaike en Arend
Relatietherapie 

Relatietherapie was voor ons voor het eerst. We wisten niet goed wat we moesten verwachten. In onze relatie was het vertrouwen beschadigd; een iets te gezellig avondje met een collega wat een half jaar verzwegen was. We waren allebei in paniek en bang. We wilde elkaar niet kwijt, maar kwamen in gesprek soms moeilijk bij elkaar. De één nachtmerries waarin de ander steeds weer vreemd ging, de ander op zijn tenen om te bewijzen dat het niks betekende.


De therapie bij Ilse heeft ons enorm geholpen en het vertrouwen tussen elkaar versterkt. We hebben ons allebei altijd gehoord en begrepen gevoeld door Ilse. Ze stelt rake vragen, die verder gingen dan de vragen die wij gewend waren om aan elkaar te stellen.  Hierdoor konden we op een diepere laag met elkaar in gesprek gaan. Ook hebben we door Ilse geleerd over de pijnpunten te praten, stil te staan bij wat zo zeer doet. Wat niet altijd leuk is maar in ons geval ook erg nodig.

We kunnen door de sessies nu in rust en ontspanning samen terug kijken naar situaties die eerder alleen maar angst en paniek brachten. Een hele waardevolle investering in onze relatie!

Elke sessie leerden we veel bij en kwamen we nader tot elkaar. Wij waren erg blij met Ilse en hebben veel aan haar gehad, en zouden haar beide zeer aanraden.